Dieta dziecka musi być zdrowa i zbilansowana. Każdego dnia musimy dostarczać ważnych składników, aby rozwój psychofizyczny dziecka był prawidłowy. W jadłospisie dziecka powinny znaleźć się różne produkty - mleko i jego przetwory, zboża, mięso i ryby, jaja, tłuszcze oraz owoce i warzywa.
WITAMINA C -WALCZY Z INFEKCJAMI. Wspiera prace układu odpornościowego. Znajdziemy ją w pomidorach, kapuście, natce pietruszki, kiwi.
ŻELAZO - PRZECIW ANEMII. Znajdziemy je w zielonych warzywach, czerwonym mięsie i podrobach. Żelazo najlepiej wchłania się z witaminą C, dlatego mięsa podajemy z surówką. Do picia zaleca sie np. sok pomarańczowy (świeżo wyciśnięty).
WAPŃ - ODPOWIADA ZA ZDROWE ZĘBY I KOŚCI. Dziecko potrzebuje go, by zdrowo rosło, a jego zęby i kości były mocne i odporne na urazy. Również układ nerwowy do prawidłowego rozwoju potrzebuje wapnia. Znajdziemy go w mleku (do 3 r.ż - modyfikowane), jogurtach, serach.
WITAMINA A - JEST POTRZEBNA DO PRAWIDŁOWEJ PRACY NARZĄDU WZROKU. Przy jej niedoborze dziecko częściej "łapie " infekcje dróg oddechowych. Znajdziemy ją w czerwonych, żółtych, pomarańczowych warzywach i owocach. Najwięcej wit. A jest w produktach zwierzęcych, np.żółtko jajka, wątróbka, ryby morskie.
WITAMINY Z GRUPY B - ODPOWIADAJĄ ZA WŁAŚCIWA PRACĘ UKŁADU NERWOWEGO, PRAWIDŁOWY METABOLIZM. Ich niedobór sprzyja anemii i tyciu. Najlepszym źródłem witamin z grupy B są kasze, zielone warzywa, mięso i orzechy.
WĘGLOWODANY - POTRZEBNE JAKO PALIWO DLA MIĘŚNI. Najzdrowsze są węglowodany złożone, np. pieczywo razowe, ciemny makaron, ryż, otręby zbożowe. Dziecko potrzebuje dziennie 5 porcji produktów zbożowych.
WITAMINA D - DLA KOŚCI I SŁUCHU. Organizm czerpie ją ze słońca. W miesiącach od października do marca podaż tej witaminy uzupełniamy przez podawanie ryb morskich np.dorsz, łosoś, makrela. Jest to jedyna witamina, która jest suplementowana - tylko w porozumieniu z lekarzem !Starajmy się jak najwięcej spacerować na świeżym powietrzu. Dziecko nie tylko przyswaja witaminę A, ale i hartuje się.
TŁUSZCZE - ŹRÓDŁO ENERGII. Dziecko ( 1-3 r.ż ) jest w okresie intensywnego wzrostu dlatego potrzebuje mądrych tłuszczów. Znajdziemy je w olejach roślinnych, tłustych rybach morskich.
BIAŁKA - DLA WZROSTU I PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA UKŁADU NERWOWEGO. Dużo białka jest w przetworach mlecznych, roślinach strączkowych, chudym drobiowym mięsie, rybach i jajkach.
BŁONNIK - NA DOBRE TRAWIENIE. Sprzyja rozwojowi dobrych bakterii jelitowych i zapobiega zaparciom. Źródłem błonnika są warzywa, owoce i produkty zbożowe.
CYNK - ZWALCZA WIRUSY I BAKTERIE. Odpowiada za prawidłowy poziom hormonów. Świetnym jego źródłem jest czerwone mięso, orzechy, warzywa strączkowe.
W przypadku dzieci 1-3 r.ż.nie powinno się podawać preparatów z apteki lecz staranniej dobierać składniki pokarmowe, aby dziecko otrzymało zdrowy, pełnowartościowy posiłek.
Tylko lekarz może podjąć decyzję o dodatkowej podaży witamin (po przeprowadzeniu wywiadu z rodzicem i wykonaniu badań )
PAMIĘTAJMY !!!
NAJZDROWSZE JEST TO CO NATURALNE.
pielęgniarka Danuta Biegan