Drukuj
Kategoria: Artykuły

„Każda mama wie, że przez swój styl życia oraz sposób odżywiania już w czasie ciąży ma wpływ na kształtowanie odporności malucha.

Jak możemy kształtować odporność dziecka po narodzinach? Po pierwsze ZDROWE MENU!

Prawidłowe żywienie to podstawa w budowaniu naturalnej odporności malucha. Posiłki powinny być przede wszystkim różnorodne. Kolorowe warzywa i owoce (z naciskiem na te pierwsze) powinny królować na dziecięcych talerzach. Zalecane jest pełnoziarniste pieczywo, różnorodne kasze (w szczególności jaglana). Dobrym wyborem będzie chude mięso, tłuste ryby morskie i jaja. Pamiętajmy o dobrych tłuszczach, orzechach i różnych ziarnach.

Kolejna, często pomijana, kwestia dotyczy słodyczy i produktów wysokocukrowych: powinny zostać ograniczone do minimum z tej racji, że utrudniają walkę z chorobą. W okresie choroby warto też zwiększyć liczbę ciepłych posiłków – rozgrzewają organizm i dodają energii.

 

Lista naturalnych środków nieodzownych w walce z infekcjami:

Staraj się tak komponować posiłki, aby każdego dnia dziecko otrzymało solidną dawkę witamin i energii do walki z wirusami”.

 

 

 

 

 

Justyna Doleżych

Zaczerpnięte z miesięcznika „Bliżej przedszkola” nr 2.185/2017